Nyheder 2020

SCIP databasen: Gemmer dine varer på problematisk kemi?
Pr. 5. januar 2021 er din virksomhed ansvarlig for at registrere brugen af kemiske stoffer fra EU’s såkaldte kandidatliste, uanset hvor i din vare den gemmer sig.

Nye energikrav til vinduer udskydes til 1. februar 2021
Der er opnået politisk enighed om at forlænge overgangsperioden til de nye energikrav for vinduer og døre med én måned, frem til 1. februar 2021.

Din guide til registrering af problematisk kemi
Pr. 5. januar 2021 er det din virksomheds ansvar at registrere i SCIP-databasen, hvis dine produkter indeholder problematisk kemi. Vi guider dig til, hvordan du gør.

Nyt værktøj fremmer tolerancen i byggeriet
Hjemmesiden Tolerancer.dk har fået et ansigtsløft, der gør det lettere at bruge på værkstedet, tegnestuen og byggepladsen.

Regeringen vil hæve håndværkerfradraget og holde hånden under eksportvirksomheder
Regeringen vil hæve håndværkerfradraget. Det er godt for boligejerne, men også for den grønne omstilling. Samtidig foreslår de en stor eksportpakke på yderligere 500 millioner kroner årligt fra 2021-2023.

Overblik over de nye restriktioner i Nordjylland
Torsdag d. 5. november kom regeringen ud med nye restriktioner for COVID-19 i en række nordjyske kommuner. DI Dansk Byggeri har samlet et uddrag af myndighedernes nye restriktioner, som er særlig relevante for dig som arbejdsgiver.

EU-Kommissionen vil energirenovere 35 mio. bygninger inden 2030
EU-Kommissionen har den 14. oktober offentliggjort planen ”Renovation Wave”. I udspillet foreslås det at energirenovere 35 mio. bygninger for at opfylde EU’s CO2-reduktionsmål på 55 pct. i 2030.

Debatindlæg: Det politiske efterår handler om mere end corona og pension
De beslutninger, som politikerne på Christiansborg tager i løbet af efteråret, har store konsekvenser for den danske bygge- og anlægsbranche. Og ikke mindst for de 180.000 mennesker, som arbejder i den.

Ny organisation udpeges som Danmarks nye erhvervsklynge for byggeri og anlæg
Uddannelses- og Forskningsministeriet har udpeget en ny organisation som den officielle erhvervsklynge for byggeri og anlæg i Danmark. Klyngen samler alle dem i byggeriets værdikæde, som ønsker viden og samarbejde om innovation, grøn omstilling og ny teknologi.

BREXIT: Hvordan handler du med Storbritannien fra 1. januar 2021?
Den 7. oktober kan du tage med til webinar om BREXIT. Her vil DI's eksperter stå klar til at gennemgå, hvad I skal være opmærksomme på, hvis I importerer, eksporterer eller på anden måde gør forretning i Storbritannien.

3 x 1 time med træ - webinarer om træ i byggeriet
Tag med til webinarer, når InnoByg i samarbejde med tre uddannelsesinstitutioner stiller skarpt på, hvordan vi arbejder innovativt med træ i byggeriet.

Velkommen til DI Dansk Byggeri
Se videoen og hør medlemsdirektør i DI, Lars Frelle-Petersen, og branchedirektør i DI Dansk Byggeri, Peter Stenholm, fortælle om fusionen mellem Dansk Byggeri og DI.

Sådan kontakter du Dansk Byggeindustri i DI
Dansk Byggeindustri flytter den 1. september 2020 til Rådhuspladsen i forbindelse med sammenlægningen med DI.

Bliv inspireret til at arbejde med teknologi og kunstig intelligens
Er jeres virksomhed interesseret i at arbejde med kunstig intelligens? Eller vil I gerne høre mere om, hvordan forskellige teknologier præger eller vil komme til at præge byggeriet? Så tag med til en række nye arrangementer i teknologiens og digitaliseringens tegn.

Danskerne vil hellere spare på el og varme end på flyrejser
Når danskerne skal prioritere klimaet, foretrækker flere at investere i at energirenovere deres bolig og spare på energiforbruget end at køre mindre bil eller flyve mindre. Det viser en spørgeundersøgelse fra Dansk Byggeri.

Invitation til digital generalforsamling 2020
Årets generalforsamlinger i Dansk Byggeindustri og sektionerne bliver afholdt mandag den 5. oktober 2020. På grund af corona vil generalforsamlingen bliver afholdt digitalt.

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret
Har coronakrisen sat din virksomhed under pres? Gennem initiativet genstartNU.dk tilbyder Industriens Fond nu gratis rådgivning til dig og din virksomhed.

Ansøg om at være med i Bæredygtig Bundlinje 2.0
Vil du have en mere bæredygtig forretning? Grøn og cirkulær forretningsudvikling gavner både miljøet og din virksomheds bundlinje. I Bæredygtig Bundlinje 2.0 kan du som lille eller mellemstor virksomhed få gratis hjælp til at komme i gang.

Storbritannien forlænger ikke overgangsperioden
Overgangsperioden for handel mellem EU og Storbritannien ophører den 31. december 2020. Det sker efter, at Storbritannien har valgt ikke at søge om forlængelse af overgangsperioden

Sorter dit affald og tjen penge
Sorteringskampagne hos to byggevarevirksomheder viser, at sortering af plastaffald kan give bonus for både virksomhedernes bundlinje og klimaet. Dansk Byggeindustri vil bruge erfaringerne som grundlag til en ny vejledning, der skal få flere virksomheder til at sortere plastaffald.

50 procent rabat på varepasset ATA Carnet
Tager du værktøj med til for eksempel Norge, Schweiz eller Island, krydser du EU's toldgrænser. Spar tid og penge ved at få udstedt et ATA Carnet, der er et såkaldt varepas. Husker du at oplyse, at du er medlem i Dansk Byggeri, får du 50 procent rabat på varepasset.

Anlægsloftet skal også væk i 2021
Debatindlæg af: Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Lene Espersen, adm. direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Gunde Odgaard og sekretariatsleder i BAT-kartellet. Bragt i Altinget den 28. maj 2020

Ny bæredygtighedsklasse er afgørende for en grønnere og mere bæredygtig byggebranche
Bygge- og anlægsbranchen har endelig fået en frivillig bæredygtighedsklasse, som vil skabe flere grønne byggerier og give erfaringer, der skal bruges til at gøre fremtidens byggerier endnu grønnere. Dansk Byggeri havde dog gerne set, at flere af anbefalingerne fra klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren var blevet brugt.

Renovering af almene boliger vil komme lejere og virksomheder over hele landet til gode
Hvis regeringens forslag om at renovere de almene boliger for 30 mia. kr. frem mod 2026 bliver en realitet, vil det gavne lejere og virksomheder over hele Danmark. Forslaget forhandles politisk lige nu. Og en analyse fra Dansk Byggeri viser, at mindst hvert fjerde renoveringsprojekt vil give beskæftigelse til lokale håndværksvirksomheder.

Corona får stadig boligejere til at aflyse håndværkeren
Selv om mere og mere af samfundet genåbner, og coronasmitten ser ud til at være på retur, er der stadig mange private beboere og boligejere, der aflyser deres håndværker. I en ny spørgeundersøgelse fra Dansk Byggeri siger fire ud af ti håndværksvirksomheder, at de oplever, at privatpersoner annullerer ordrer på grund af corona.

Byggeriet kan mærke at kommunernes anlægsloft er suspenderet
Bygge- og anlægsvirksomhederne kan allerede nu mærke, at kommunerne har sat tempoet op, siden det kommunale anlægsloft blev suspenderet i slutningen af marts. Mere end hver fjerde bygge- og anlægsvirksomhed, som arbejder for kommunen, har oplevet, at kommunerne nu udbyder flere opgaver, viser en ny spørgeundersøgelse fra Dansk Byggeri.

Billigere eksport rådgivning
Den 25. maj 2020 har Udenrigsministeriet sænket priser for eksportrådgivning og lanceret en række tiltag, der skal styrke de danske virksomheders eksportmuligheder og de danske arbejdspladser. Bliv klogere på hvad pakken betyder for dig.

Flere medlemmer tunede ind for at høre om nye grønne krav
Dansk Byggeri har i samarbejde med Gate21 afholdt deres første webinar i forbindelse med projekt Bæredygtig Bundlinje 2.0.

Bæredygtig facadeløsning vinder finale i vækst
Nordjyske Komproment Danish Building Design er netop kåret som virksomheden med det største vækstpotentiale indenfor Scale-Up Denmarks center for Energieffektive Teknologier. Det skete ved Next Step Challenge-finalen, hvor mindre og mellemstore virksomheder vurderes på idé, team og potentiale.

Innobooster: Søg tilskud til innovationsprojekter
Innovationsfondens Innobooster-ordning i 2020 er øget med 350 mio. kr på grund af coronakrisen. Midlerne skal støtte innovationsprojekter i små og mellemstore virksomheder. Læs om ansøgningskrav og få tips til den gode ansøgning.

Renovering af almene boliger skaber job, bedre boliger og et renere klima
Dansk Byggeri er glad for, at regeringen foreslår at bevilge 30 milliarder kr. til at renovere de almene boliger, og at statsminister Mette Frederiksen i sin 1. maj tale også lagde op til, at man vil fremme energirenovering af boliger og bygninger.

Webinar: De grønne krav kommer – Er du klar til at rykke med?
Dansk Byggeri og Gate 21 inviterer til webinar d. 27. maj 2020 om de kommende grønne krav og kriterier i byggeudbud.

Få 90.000 kr. til den grønne og cirkulære omstilling
Vil du udvikle din virksomhed i en grøn og cirkulær retning? Nu har du muligheden for at deltage i Grøn Cirkulær Omstilling, der er et nationalt projekt for små og mellemstore virksomheder i Danmark. Du kan ansøge om midlerne nu.

Renovering af almene boliger vil skabe mindst 1.500 nye praktikpladser
Hvis regeringen giver Landsbyggefonden lov til at bruge de 18,4 milliarder kr., der er sat af til renoveringer af de almene boliger, vil det betyde job til mindst 1.500 lærlinge. Det viser en beregning fra Dansk Byggeri. Netop lærlingene er hårdt ramt af coronakrisen, og mange står til at miste deres praktikplads.

Dansk Byggeri: ja til overenskomstresultatet sikrer stabilitet på arbejdsmarkedet
Dansk Byggeri glæder sig over det markante ja til de nye overenskomster på det private arbejdsmarked. Resultatet skaber ro, og det er der brug for.

Skurvogne og fleksible pavilloner kan hjælpe institutioner og skoler med opstart
Hold afstand. Det råd kender vi alle, og når institutioner og skoler åbner for de mindste børn efter påske, er det vigtigt, at børnene og deres lærere har plads omkring sig. Det er dog ikke alle steder, at de fysiske rammer er til det. Men det er der råd for – med fleksible pavilloner, der kan indrettes og fungere som ekstra klasseværelser.

12 forslag som kan skabe over 20.000 arbejdspladser
Dansk Byggeri er klar med en plan, der kan få store dele af bygge- og anlægsbranchen op i gear igen efter coronakrisen og skabe 20.700 arbejdspladser. De 12 forslag i investeringsplanen kan sættes i gang med det samme. De vil gavne klimaet samtidig med, at borgerne får bedre boliger, veje, institutioner og meget mere.

Coronavirus får boligejere til at sende håndværkerne hjem
En tredjedel af de danskere, som har planlagt at få en håndværker til fx at skifte taget, slibe gulvene eller sætte nyt køkken op, har enten droppet eller udskudt opgaven på grund af coronakrisen, viser en ny spørgeundersøgelse. Men med de rette forholdsregler skal boligejerne ikke være nervøse for at åbne døren for en håndværker, mener Dansk Byggeri.

Helt rigtigt at lade Landsbyggefonden bruge flere penge på at renovere almene boliger
Dansk Byggeri er meget tilfreds med, at der tegner sig et politisk flertal for at lade Landsbyggefonden bruge flere penge på at renovere de almene boliger. Ved at benytte beboernes egne opsparinger i fonden er det muligt at sætte over 400 projekter i gang. Og det er der brug for.

Fælles vejledning fra lønmodtagere og arbejdsgivere i bygge- og anlæg skal forhindre corona-smitte
Hvordan skal byggepladsen indrettes, så man undgår smitte med corona? Og hvilke forholdsregler skal håndværkeren og kunden tage, når arbejdet foregår i private hjem? Det giver en ny fælles vejledning fra syv arbejdsgiverorganisationer, ni fagforbund og -organisationer og to lederorganisationer i bygge- og anlægsbranchen nu svar på.

Stor tilfredshed i Dansk Byggeri med at anlægsloftet er ophævet i 2020
Det er både godt og tiltrængt, at regeringen, KL og Danske Regioner nu har aftalt, at sætte det kommunale anlægsloft ud af kraft i resten af 2020, så kommunerne kan rykke blandt andet renoveringer af skoler, daginstitutioner og veje frem. Det mener Dansk Byggeri, som har kæmpet for en suspendering af anlægsloftet, siden coronakrisen ramte Danmark.

Dansk Byggeri er helt enig med Venstre i, at anlægsloftet skal lempes
Dansk Byggeri glæder sig over, at Venstre nu er parat til at lempe det kommunale anlægsloft. Det betyder, at kommunerne får mulighed for at sætte nogle af de planlagte renoveringer og anlægsopgaver i gang, som anlægsloftet ellers sætter en stopper for. Og det er der brug for nu, hvor coronakrisen også har ramt bygge- og anlægsbranchen.

Hjemsendelse og arbejdsfordeling – to nye organisationsaftaler indgået på ITM-overenskomsten
Dansk Byggeri og 3F Industrigruppe har med udgangspunkt i Industri-, Træ- og Møbeloverenskomsten drøftet tiltag, der som følge af COVID-19-udbruddet kan afhjælpe situationen for de virksomheder og medarbejdere, hvis ansættelsesretlige forhold er baseret på ITM-overenskomsten.

Må jeg som håndværker fortsat arbejde og afgive tilbud hos private kunder?
Det private arbejdsmarked er ikke lukket ned. Håndværkere har derfor en god mulighed for at holde gang i hjulene. Det er vigtigt i en tid, hvor de fleste andre funktioner er lukket ned. Mange opgaver kan udføres selvstændigt eller af få personer med mulighed for at efterleve myndighedernes anbefalinger om afstand og skærpet hygiejne.

Tommel op fra Dansk Byggeri: genbrugspladser er igen åbne for erhvervslivet
Kommuner over hele landet har nu genåbnet mindst én genbrugsplads for erhvervsaffald i hver kommune, så virksomhederne igen kan komme af med deres affald og holde hjulene i gang. Det sker efter pres fra Dansk Byggeri, som roser kommunerne for at lytte til erhvervslivet.

Har du gods, der skal krydse grænsen?
Vi får løbende en række spørgsmål ved eksport/import af både varer og tjenester. Sidstnævnte særligt i forhold til medarbejderes vilkår.

Dansk Byggeri tager godt imod EU’s plan for cirkulær økonomi
EU-Kommissionen er kommet med den første overordnede plan for cirkulær økonomi. Udspillet er første skridt mod egentlige krav til genanvendelse af materialer i blandt andet byggevarer i EU-landene. Et positivt skridt, mener Dansk Byggeri. Men det er vigtigt at inddrage producenterne af byggevarer i det videre arbejde.

Livline til selvstændige kommer i sidste øjeblik
Dansk Byggeri mener, at det er på høje tid, at der nu kommer en krisepakke til selvstændige. Men at der skal mere til i den kommende tid for at hjælpe de helt små virksomheder gennem krisen. De selvstændige erhvervsdrivende er blandt dem, der er allerhårdest ramt af coronapandemien.

Dansk Byggeri vil have åbnet portene til landets genbrugspladser
De seneste dage er flere og flere genbrugspladser blevet lukket for virksomheder, der i deres daglige arbejde har brug for at komme af med store mængder af affald. Men nu opfordrer Kommunernes Landsforening alle kommuner til at holde mindst én genbrugsplads åben for virksomhederne. En opfordring, som Dansk Byggeri bakker 100 procent op om.

Byggerier kan fortsætte trods forsamlingsforbud
Det nye forbud mod, at man er mere end 10 mennesker sammen offentligt gælder ikke byggepladser. Det oplyser Dansk Byggeri, der opfordrer virksomheder og ansatte til at tage en række forholdsregler for at undgå, at medarbejdere og andre bliver udsat for smitte med coronavirus.

Fremryk offentlige byggeprojekter og reparationer
Dansk Byggeri opfordrer stat, regioner og kommuner til at fremrykke investeringer i for eksempel vedligeholdelse af veje og anlæg og at sætte reparationer af skoler og andre bygninger, der ellers var planlagt til sommerferien, i gang tidligere. Det vil kunne medvirke til, at bygge- og anlægsvirksomhederne kan begrænse omfanget af afskedigelser som følge af coronapandemien.

Overenskomsten for op mod 60.000 medarbejdere i byggeriet på plads
Dansk Byggeri blev tidligt tirsdag morgen enige med 3F Byggegruppen om en treårig overenskomstaftale. Den betyder, at virksomhederne nu kan fokusere på at bringe virksomheder og medarbejdere sikkert gennem den alvorlige krise, Danmark befinder sig i på grund af coronavirus.

Coronavirus spørgsmål og svar
Dansk Byggeri har etableret et område på hjemmesiden, hvor du kan få svar på de mange spørgsmål, som Corona-virussen rejser. Hjemmesiden bliver løbende opdateret, så du kan holde dig orienteret.

I samråd med Dansk Byggeri har sektionen besluttet at suspendere generalforsamlingen berammet til den 18. marts 2020.
Vi vender tilbage med tidspunktet for afholdelse af generalforsamlingen, når der er overblik over coronasituationen.

Hvad sker der med sektioner, regioner og lokalforeninger ved en sammenlægning?
Dansk Byggeris og DI’s bestyrelser har drøftet en sammenlægning, som medlemmerne nu skal tage stilling til. Læs hvad der sker med sektioner, regioner og lokalforeninger ved en sammenlægning.

Snedkeren - det levende materiales mester
En arbejdsdag for en snedker er uforudseelig. For om man er inventar-, møbel- eller maskinsnedker, har man med træ at gøre. Et levende materiale, som man ikke arbejder med, men samarbejder med. Til gengæld får man unikke produkter. Det er en af grundene til, at det ældgamle fag oplever fremgang.

Klassisk håndværk forenes med nyeste teknologi
Med en robot på værkstedet kan de faglærte stenhuggere for alvor slå sig løs med mejslen og koncentrere sig om præcisionsarbejdet med de afgørende detaljer. Dansk Byggeri har været en tur forbi A/S Forenede Stenhuggerieri Hvidovre for at blive klogere på, hvad det giver virksomheden at have en robot med på holdet.

Tyskland giver dansk byggeeksport en syngende lussing
Bygge- og anlægsbranchens eksport af varer og tjenester til EU-landene tabte pusten i 2019. Nye eksporttal fra Danmarks Statistik viser, at det især er det britiske og tyske marked, der svigter. Helt galt fik det for eksporten til vores største eksportmarked Tyskland, der faldt 44 procent i forhold til året før.

Dansk Byggeri og DI arbejder for sammenlægning
Dansk Byggeri og Dansk Industri, DI, har gennem længere tid drøftet en sammenlægning af de to organisationer. Drøftelserne er nu så langt, at der ligger et udkast til en aftale, der skal tages stilling til hos Dansk Byggeris og Dansk Industris medlemmer.

Aluminiumsbygning på 29 etager løber med eftertragtet pris
Det er nok højden på 29 etager, der springer mest i øjnene på de fleste, der passerer tårnbygningen Nordbro på Nørrebro i København. Men den smukke og spektakulære aluminiumsbygning udmærker sig samtidig ved så mange arkitektoniske detaljer, at arkitektfirmaet Arkitema Architects, der har tegnet bygningen, løber med den eftertragtede Aluminium Byggeprisen 2020.

Bedre energimærker kan spare klimaet for enorme mængder CO2
Husejerne kan spare klimaet for lige knap en million ton CO2 hvert år, hvis husenes energimærker bliver forbedret med bare et enkelt trin. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri, der opfordrer både den finansielle sektor og politikerne til i højere grad at favorisere husejere økonomisk, hvis de energirenoverer deres bolig.