Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Søren Gade er ambassadør for nyt projekt: Nordjyske byggevirksomheder tilbyder studenter et lønnet trainee-job

Hver tiende unge med en studentereksamen er ikke i gang med et job eller en uddannelse fem år efter studentereksamen. Særlig grelt er det i Region Nordjylland, hvor arbejdskraftmanglen også er særlig udtalt. Nu får unge nordjyder med en studentereksamen mulighed for at få et lønnet job som trainee i en byggevirksomhed. Invitationen kommer fra branchefællesskabet Dansk Byggeindustri i Dansk Byggeri. Folketingsmedlem Søren Gade er ambassadør for projektet.

Den nordjyske byggeindustri har hårdt brug for de gode hænder og hoveder. Vindues- og inventarproducenter samt producenter af præfabrikerede boliger mangler kvalificerede medarbejdere – fx 50 maskinsnedkere til at programmere og styre den avancerede produktion. Samtidig har de unge nordjyder svært ved at vælge karriere. Det er baggrunden for, at Dansk Byggeindustri i samarbejde med Søren Gade har taget initiativ til et nyt trainee-forløb, der giver de unge indsigt i byggebranchen og karrieremulighederne.

- Det er paradoksalt, at vi på denne ene side har så mange unge studenter, der i så lang tid ikke er kommet i gang efter gymnasiet. Og vi på den anden side har en byggebranche, der sukker efter de unges it-kendskab til at sætte fut under produktionsapparatet i byggeriet. Med det nye trainee-tilbud vil vi gerne vise de unge, at en erhvervsuddannelse og et job i byggeindustrien ikke er et samlebåndsarbejde men derimod et avanceret job, hvor de lærer at styre og programmere maskiner og robotter, siger Martin Søgaard, formand for Dansk Byggeindustri i Dansk Byggeri og medejer i familievirksomheden Idealcombi A/S, der er en af Danmarks største producenter af vinduer og døre. Virksomheden ligger i Hurup i Thy.

Starter i Nordjylland
Trainee-forløbet har opbakning fra Arbejdsmarkedskontoret, uddannelsesinstitutionerne i Region Nordjylland og naturligvis også fra den nordjyske byggeindustri. Tilbuddet om at få et trainee-job starter som et pilotprojekt i Nordjylland, fordi problemerne er særlig grelle her. Det skyldes først og fremmest, at der ikke er tilstrækkelig søgning til erhvervsuddannelser som maskinsnedker, industritekniker og produktionsteknolog. Men det er tanken, at trainee-forløbet skal bredes ud i hele landet. Folketingsmedlem Søren Gade, der er valgt for Venstre i Aalborg Vestkreds og har sine rødder i det nordjyske, bakker projektet op, og er ambassadør for projektet.

Søren Gade var selv en sløv gymnasieelev
Søren Gade kender det svære uddannelsesvalg efter gymnasiet alt for godt:

- Min gymnasietid var ikke den stolteste periode i mit liv. Fra at være mønsterelev i folkeskolen blev jeg en smule uengageret i gymnasietiden - selvfølgelig med konsekvenser for min karakterbog. Gymnasietiden var for mig præget af fest og farver. Med et glimt i øjet kan man sige, at da jeg stod med min middelmådige eksamen i hånden, havde jeg som de fleste unge mænd på det tidspunkt rygrad som en kogt spaghetti og uden fokus på fremtiden, siger Søren Gade og fortsætter:

- Jeg er gået ind i det her projekt, fordi jeg gerne vil give nutidens studenter en hånd, så de ikke begår samme fejl,” siger Søren Gade, der fik rettet op på sin sløve studentertid, da han kom i militæret. Tre år efter gymnasiet var han i gang med en universitetsuddannelse som cand.oecon.

Det er naturligvis Dansk Byggeindustris håb, at de unge efter trainee-forløbet vælger en erhvervsuddannelse inden for byggeindustrien. Men først og fremmest ser brancheforeningen gerne, at studenterne bliver inspireret til at komme videre med en uddannelse eller et job.

Får vi bare fem procent af de unge med en studentereksamen, der ikke er i gang, aktiveret i byggeindustrien, vil det forbedre de offentlige finanser med op til 310 millioner kr. om året, skønner Dansk Byggeri.

- Det vil både være godt for byggeindustrien, der har brug for de gode hænder og hoveder. Samtidig vil det betyde, at de unge studenter, der vælger at tage en uddannelse som fx maskinsnedker, får et meningsfuldt job, hvor de kan se frem til en livsindkomst på 14,8 millioner kroner. Det er set over et livsforløb fire millioner kroner højere end et ufaglært job, siger Frederik Waitz Søborg, konsulent for Dansk Byggeindustri i Dansk Byggeri.

Fakta om trainee-jobbet
Her er hvad det nye trainee-forløb omfatter:

  • Du bliver ansat i en af Dansk Byggeris medlemsvirksomheder i Region Nordjylland
  • Du bliver introduceret til forskellige arbejdsområder i virksomheden
  • Du får en mentor, som guider dig igennem hele forløbet og rådgiver dig om karriere i byggeindustrien
  • Du får løn svarende til en ufaglært
  • Du bliver introduceret til de relevante uddannelser, som er målrettet den arbejdsplads, du er i trainee-forløb på
  • Vælger du efterfølgende at tage en uddannelse som maskinsnedker eller industritekniker slipper du for Grundforløb 1 på uddannelsen. Det betyder, at uddannelsen bliver kortet ned med 20 uger
  • Trainee-forløbet varer i fem måneder.

Yderligere oplysninger:
Martin Søgaard, formand for Dansk Byggeindustri i Dansk Byggeri, tlf. 96 88 25 00
Søren Gade, folketingspolitiker for Venstre, tlf.61 62 44 72 eller 61 62 49 70
Frederik Waitz Søborg, konsulent for Dansk Byggeindustri i Dansk Byggeri,
tlf. 21 42 47 41

Læs mere om trainee-forløbet


Kilder:

Fakta om uddannelser i byggeindustrien
I byggeindustrien er der stor efterspørgsel på unge mennesker med kloge hænder og skarpe hjerner, der har lyst til at programmere, styre og vedligeholde tekniske maskiner. Der er særlig brug for unge med en uddannelse som industriteknikker, maskinsnedker og produktionsteknolog.

Industritekniker
Varighed: Fra to år og seks måneder til fire år og seks måneder
Grundforløb 1: 20 uger (med gymnasial uddannelse får du merit for grundforløb 1)
Praktik:
Varierer efter speciale
Studiestart:
Januar og august
Sted: TechCollege
Arbejdsområder: Programmering, installation og reparation af tekniske maskiner
Jobmuligheder: Industrimekaniker, specialiseret industritekniker (maskine), offshorearbejder, laboratoriebetjent, plastmekaniker, CNC-operatør.

Maskinsnedker
Varighed: Fra to år og seks måneder til fire år og tre måneder
Grundforløb 1:
20 uger (med gymnasial uddannelse får du merit for grundforløb 1)
Praktik:
Varierer efter speciale
Studiestart:
Januar og august
Sted:
EUC Nord
Arbejdsområder: Programmering, betjening og vedligeholdelse af avancerede, tekniske maskiner til produktion af møbler
Jobmuligheder: Specialet maskinsnedker, specialiseret produktionsassistent (møbler), specialiseret produktionsassistent (døre og vinduer).

Produktionsteknolog
Varighed: To år
Grundforløb: Intet
Praktik:
Ti uger
Studiestart:
Februar og september
Sted:
Professionshøjskolen UCN
Arbejdsområder:
Design, udvikling og konstruktion af maskiner og anlæg til byggeindustrien Derudover planlægning og udvikling af produktion samt kvalitet-, økonomi- og lagerstyring
Jobmuligheder: Projektleder, driftsplanlægger, konstruktør, indkøber, salgskonsulent, kvalitetsleder, værkfører.