Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Taksøe viser gode takter, men djævlen er i detaljen

Danmark skal fremover prioritere de kommercielle interesser og eksportindsatsen højere. Det er et af budskaberne i Taksøes udredning. Det budskab bakker Dansk Byggeri op om

International chef i Dansk Byggeri Henriette Thuen kalder det positivt, at erhvervslivet skal spille en større rolle i både udviklingsbistanden og den mere traditionelle eksport. Hun fremhæver, at byggebranchens eksport kan bidrage til at mindske klimaproblemerne.

- Den danske byggebranche har en stærk grøn profil. Fra Kina til USA efterspørger de vores produkter. Vi kan i den grad bidrage mere til bæredygtigt udvikling også fra nord til syd. Dansk Byggeri har især fokus på, at vi prioriterer FNs Bæredygtighedsmål, så danske kompetencer bidrager bedst muligt, siger Henriette Thuen og fortsætter:

- Men Taksøe har misset et af de helt væsentlige mål, nemlig nr. 9 om infrastruktur. Ifølge World Economic Forum har infrastruktur en nøglerolle, når vi taler vækst, konkurrencedygtighed og social udvikling. Uden ordentlige infrastrukturinvesteringer sker der ingen økonomisk fremdrift. Lige nu mangler der en trillion USD årligt i anlægsinvesteringer! Det er et så ufatteligt stort beløb, at alle FNs lande bør være med på dette, hvis vi skal opnå de øvrige mål.


Eksport bidrager til dansk velfærd
Henriette Thuen peger samtidig på, at Dansk Byggeri har beregnet, at Danmark havde været 233 mia. kr. rigere, hvis vi havde haft samme vækstrater som Sverige siden 2008. Da eksporten udgør mere end 50 % af Danmarks BNP, så er det her væksten for alvor skal hentes.

- Dansk økonomi skal simpelthen ud af dvaletilstand. Når vi vægter kommercielle interesser tungt i udlandet, så bidrager vi til at skabe finansiering til velfærden herhjemme. Men det kræver bedre og tilpassede eksportfremmeinstrumenter.

I Dansk Byggeri mener man, at der er flere konkrete værktøjer, som politikerne bør tage til sig hurtigst muligt. Fx CIRR – renteudligningsordningen, som andre OECD lande tilbyder, men også større fokus på tjenesteydelseseksporten er helt nødvendig.

- På baggrund af besparelser i Udenrigsministeriet og et fornuftigt mål om at fokusere de knappe ressourcer på særlige lande og fokusområder, så bør de virksomheder, som ligger uden for disse lande- og fokusmål, kunne få eksportfremmemidler til at søge rådgivning hos de bedst kvalificerede, om de så ligger udenfor Eksportrådet, siger Henriette Thuen og tilføjer:

- Endelig i den mere tekniske afdeling bør man overveje at etablere en såkaldt ”derisking pulje”, som fx foreslået af UNOPS. Det handler om, at den private finansiering fra pensionskasser kan komme i spil for alvor i de mindst udviklede lande, hvor der ikke er en lang række af kommercielle projekter, men hvor det handler om at få folk ud af sult og fattigdom.


Kontaktinformation
International chef Henriette Thuen, Dansk Byggeri, telefon 40 98 41 30
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32