Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Rapport bør stoppe konkurrenceovergreb

Konkurrencerådet har med analysen 'Offentlige aktiviteter på kommercielle markeder' taget fat om et emne, som ifølge Dansk Byggeri fortjener stor opmærksomhed

Reglerne for at drive offentlig virksomhed er uklare, og det er ifølge Dansk Byggeri det absolut største problem, fordi det i mange tilfælde ender i en unfair konkurrencesituation mellem private virksomheder og det offentlige.

Med analysen Offentlige aktiviteter på kommercielle markeder bekræfter Konkurrencerådet en række af de problematiske forhold, som blandt andre Dansk Byggeri gennem flere år har været med til at synliggøre. Nu er det på tide, at der bliver gjort noget ved det, påpeger Dansk Byggeri som især finder anledning til at gribe ind på det kommunale område.

- Det er ærlig talt chokerende, at kommunerne ikke engang er i stand til at redegøre for omfanget af den samlede erhvervsvirksomhedsdrift. I dag ved vi reelt ikke inden for hvilke områder og i hvilket omfang, kommunerne driver virksomhed – og dermed driver kommerciel virksomhed i direkte konkurrence med private virksomheder, siger branchedirektør Jette Snoer, fra Danske Byggematerialer under Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri modtager mange henvendelser fra medlemmer, der oplever, at der foregår konkurrence med det offentlige på unfair vilkår.

- Så sent som i denne uge har vi set en ny sag, hvor Hjørring og Brønderslev kommune vælger at sælge vinduer fra genbrugspladsen til spotpris. Der er et veludviklet marked for vinduer, og de kan ikke konkurrere med en kommunal genbrugsplads, der har skattekroner i ryggen. Dette er et eksempel ud af mange, og det er ganske enkelt ikke inde på lystavlen hos mange kommunale politikere, at de sætter private arbejdspladser på spil på et veletableret marked, siger Jette Snoer.

Dansk Byggeri opfordrer derfor erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen til at handle hurtigt på Konkurrencerådets anbefalinger.

- Det er veldokumenteret, at der sker konkurrenceovergreb, og at der skal handles. Det er vigtigt, at der bliver strammet op i reglerne og bliver skabt bedre klagemuligheder, når det offentlige går over grænsen for offentlig virksomhed. Især reglerne om de såkaldte kontrolbud – altså når offentlige byder på udbud i konkurrence med private – er der et klart behov for at få præciseret og sikret, at de efterfølgende bliver overholdt ude i kommuneren, understreger Jette Snoer og tilføjer:

- Vi håber, at Konkurrencerådets rapport netop kan være med til at kickstarte en større debat om, hvad der er kommunale kerneopgaver, og hvad der skal overlades til det private marked. Det er der i den grad brug for.


Kontakt
Branchedirektør Jette Snoer, Danske Byggematerialer, telefon 40 10 07 66
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32