Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Pas på pundet!

Har du kunder i England, så skal du lige være opmærksom på pundet. Englænderne skal stemme om det britiske medlemskab af EU den 23. juni i år, og det kan give nogle udsving på pundet, som kan give tab, hvis man ikke sikrer sig

Valutakurserne er påvirket af mange ting, men især usikkerhed kan sætte gang i valutasvingninger.

- Med udskrivelse af en folkeafstemning om Storbritanniens fortsatte medlemskab af EU har den britiske premierminister David Cameron skabt basis for usikkerhed om det britiske pund, siger branchedirektør Jette Snoer, Danske Byggematerialer under Dansk Byggeri, og uddyber:

- Da økonomerne i finanshusene har givet udtryk for, at et NEJ til medlemskab af EU vil været et stort tilbageslag for den engelske økonomi, så er pundet allerede begyndt at falde. I december skulle man betale 10,50 kr. for et pund, mens det i starten af april kan fås for 9,30 kr. Det betyder, at hvis ens virksomhed sælger til det engelske marked og bliver betalt i pund, så er handlen cirka 10 procent mindre værd i april, end den var i december.

I Dansk Byggeri opfordrer man derfor medlemsvirksomheder, der har aktiviteter til og fra det britiske marked, til at valutasikre sig. Den billigste måde at sikre sig på er at fakturere kunden i danske kroner eller alternativt euro, hvor valutarisikoen er minimal. Det er dog sjældent, at kunden vil påtage sig denne risiko.

- Alternativt kan man som virksomhed undersøge, om der i virksomheden også er udgifter i britiske pund, så risikoen fjernes på den vis. Det kræver dog at indtægter og udgifter gerne skal ligge på nogenlunde samme tidspunkt ellers kan det betyde en større likvidbinding, som ikke nødvendigvis er særlig attraktiv, forklarer Jette Snoer.

Der er naturligvis også mulighed for at sikre sig via sit lokale pengeinstitut med en valutakurssikring. Køb af optioner betyder, at man forsikrer sig mod en uønsket kursbevægelse. Det koster nogle penge afhængig af blandt andet den ønskede kurs og løbetiden.

- Så det er en risikovurdering, som den enkelte virksomhed må foretage. Bundlinjen er dog, at det er klogt at orientere sig allerede nu om valutakonsekvenserne på sit eget forretningsområde og handle fornuft herefter. Der er til gengæld ingen grund til at gå i panik og trække sig fra markedet og dermed skuffe sine kunder, siger Jette Snoer og gør opmærksom på, at arbejdet med at genopbygge tillid og relationer ofte vil være højere end udgifterne til afdækning af valutarisikoen.


Kontakt
Branchedirektør Jette Snoer, Dansk Byggematerialer, telefon 40 10 07 66
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32