Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Norge har lyttet til kritik fra Dansk Byggeri

Dansk Byggeri har presset på overfor den norske regering for at få den til at opgive et forslag, der ville gøre det næsten umuligt for danske byggevirksomheder at byde på opgaver i Norge. Den norske regering har erkendt, at den bevægede sig på kant med konkurrencereglerne

I Norge skal man have et ID-kort, hvis man bevæger sig ind på en byggeplads. Det hedder her et grønt HMS-kort, og den grundlæggende fornuftige praksis har givet anledning til en del irritation blandt udenlandske entreprenører i Norge. Problemet opstod i forbindelse med, at den norske regering i september 2015 fremlagde forslag om at stramme reglerne for at få bugt med et stigende misbrug af kortene.

- I Dansk Byggeri mener vi, at den stramning, der var lagt op til, ville gøre det endnu sværere for danske byggevirksomheder at byde på opgaver i Norge. Vi forstår behovet for at bekæmpe misbrug, men de fremlagte stramninger var næppe den rette medicin på problemerne med organiseret kriminalitet på de norske byggepladser, siger international chefkonsulent Anita Kurowska Larsen, Dansk Byggeri.

Hun fortæller, at Dansk Byggeri i samarbejde med andre interessenter gik aktivt ind i diskussionen og argumenterede imod et rigidt krav om, at entreprenører skulle have et fysisk kort klar fra første dag på byggepladsen. Regeringen har nu efter seks måneder valgt at fjerne den uheldige bestemmelse fra lovforslaget.

Problemet ligger i, at der er urimelig lang ventetid på disse HMS-kort, og regeringen har således erkendt, at de først er nødt til at få gjort noget ved den lange ventetid.

- Det betyder, at den nuværende undtagelse fortsætter. Det vil sige, at danske entreprenører kan komme ind på byggepladsen, så længe man kan dokumentere, at ansøgningsproceduren er i gang. Der er ingen tvivl om, at den norske regering har været bekymret over og ikke har ønsket at komme til at stå i en situation, hvor man kunne anklages for konkurrenceforvridende tiltag. Og det er vi utrolig glade for, siger Anita Kurowska Larsen.

Dansk Byggeri er i øvrigt enig i behovet for at finde løsninger mod misbrug af HMS-kort og styrke kontrolmulighederne på byggepladserne, så det bliver nemmere at opdage misbrug. Så de dele af den norske regerings forslag bakker Dansk Byggeri op om.

- Det drejer sig om kort, der bruges, selv om de er udløbet, forfalskede eller bruges af en anden person, end det er udstedt til. Det er dyrt i både penge og tid at få alle lovpligtige registreringer på plads i Norge, som er forudsætningen for, at man kan bestille et HMS-kort til sine ansatte. Det var derfor en stor ærgrelse, både på pengepungen og retfærdighedssansen, når det var så nemt at snyde med kortene, siger Anita Kurowska Larsen.


Kontakt
International chefkonsulent Anita Kurowska Larsen, Dansk Byggeri, telefon 23 81 21 05
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32