Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Misvisende tal

I dagbladet Licitationen blev der d. 15. januar 2016 bragt en leder, hvori der argumenteres for, hvorledes cheføkonom for Dansk Byggeri, Bo Sandberg, har ret i sin udtalelse om, at det ikke er manglende konkurrence, der er årsag til den lave vækst i byggeriets produktivitet. Læs hele lederen her

Denne leder er bragt i Licitationen d. 15. januar 2016 af redaktionen på dagbladet

Det er sandt, når Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg fremhæver, at det ikke er manglende konkurrence der er årsag til den lave vækst i byggeriets produktivitet.

Konkurrencen er benhård og ubarmhjertig.

Entreprenørerne og håndværksmestrene må virkelig spidse pennen og optimere alle arbejdsprocesser, hvis de skal gøre sig håb om at vinde opgaver.

En af årsagerne til den lave produktivitetsvækst i byggeriet skal nok søges i de tal, som ligger til grund for produktivitetsberegningerne.

Der findes nemlig ifølge Dansk Byggeri ikke brugbare tal bl. a. fordi der ikke tages tilstrækkelig højde for, at der er stor forskel på, om man måler produktivitet på en renoveringsopgave eller på et industrialiseret og i vid udstrækning præfabrikeret nybyggeri.

Produktivitetsberegningerne går helt galt når man sammenligner byggeriet med landbruget og industrien. Og det tror da pokker.

Der er stor forskel på at måle på at spytte dåser med flåede tomater ud af fabrikken eller levere slagtesvin ud af stalden og så til at måle på noget så komplekst som en byggeopgave.

Selvom det er svært at måle på, så er det altså ikke manglende konkurrence der er årsagen til den lave vækst i produktiviteten.

Måske vil fokus på andet end prisen i byggeriet kunne åbne op for produktivitetsforbedringer på sigt.