Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Leder oktober 2016

Samarbejde på tværs af grænser giver konkurrenceevne

Fra vores nye eksport analyse vil jeg gerne fremhæve det forhold, at også danske materialeproducenter samarbejder med kinesiske underleverandører og derved opnår konkurrencefordele.

 

Med billigere komponenter fra Kina bliver det nemlig muligt at levere vores produkter til en konkurrencedygtig pris. Mange af produkterne fra Kina indgår i kvalitetsprodukter, som danske producenter er kendt for.

 

Et konkret eksempel på at danske kvalitetsprodukter bliver konkurrencedygtige ved bl.a. at bruge komponenter fra Kina, er vinduer og døre. Her er mange hængsler fx importeret fra Kina, og statistikken for eksport af danske vinduer og døre viser, at de eksporteres til over 70 lande ligesom der desuden er en lille vækst i eksportandelen.

 

Dette eksempel understreger også tydeligt globaliseringen, hvor varerne cirkulerer og for eksempel indgår i high end-produkter i Danmark, der videreeksporteres. Eksemplet bidrager også til at aflive myten om, at bygge- og anlægsbranchen alene er et hjemmemarkedserhverv.

 

Eksporten af bygge- og anlægsvarer placerede i 2015 vores branche som det tredjestørste vareeksporterhverv i Danmark kun overgået af landbrug og fødevarer og medicinalindustrien. Vi eksporterede dermed mere end energibranchen med olie og gas samt modebranchen. So go for it!

 

De bedste hilsner 

Jette Snoer, branchedirektør i Danske Byggematerialer