Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Eksport af byggevarer skuffer

Danske Byggematerialer må trods en gunstig økonomisk udvikling på de traditionelle markeder konstatere, at de danske byggematerialeproducenter ikke har profiteret af voksende nærmarkeder

Den samlede danske byggevareeksport er de seneste 12 måneder faldet med 3,3 % i forhold til de foregående 12 måneder, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er ifølge Danske Byggematerialer bekymrende, da en positiv økonomisk udvikling i landene omkring os burde smitte af og have løftet eksporten.

- Der er desværre sket et fald fra lige knapt 40 mia. kr. til 38,6 mia. kr. Faldet dækker over procentvis store udsving i forhold til landene, vi eksporterer til. Fx er der et stort fald til Storbritannien på ca. 1,1 mia. kr. fra 2014 til 2015. Summen i 2014 var ca. 3,7 mia. kr. og i 2015 ca. 2,6 mia. kr.. I sig selv ikke store tal i eksportsammenhænge, men det viser en stor sårbarhed i forhold til konkrete ordrer, siger branchedirektør Jette Snoer, Danske Byggematerialer.

Byggevareeksporten til Tyskland er faldet med 4,5 %, mens Sverige og Norge er faldet med henholdsvis 2,8 % og 0,6 %.

- Bekymringen går først og fremmest på, at den samlede eksport over de seneste 12 måneder faktisk er steget med 2,4 % fra kr. 620,5 mia. til kr. 635,1 mia. kr. Det indikerer, at byggevareeksporten halter efter den samlede vareeksport, siger Jette Snoer og fortsætter:

- Der er altså udfordringer for branchen, og de helt præcise årsager kan variere fra produkt til produkt. Men der er desværre også noget som tyder på, at mange af byggeriets virksomheder oplever det som meget ”bøvlet” at eksportere og at nogen af den grund giver op lidt for hurtigt. Det er fælles udfordring, som vi må få løst.

Der er en smule lys forude. De danske nærmarkeder, som Tyskland, Sverige, Norge og Storbritannien viser i friske prognoser for 2016 positive takter i de indberetninger, der foreløbig er kommet fra de nævnte lande.

- Det er noget, som tyder på, at de danske producenter af byggevarer lige så stille er i gang med at øge deres eksportandel. Fra Danske Byggematerialer skal der derfor lyde en kraftig opfordring til at komme i gear og orientere sig mod vores nabolande. Vi står klar med hjælp og vejledning til at komme i gang, siger Jette Snoer.

Se mere om eksportstatistik her.