Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Cirkulær økonomi, ja-tak – kreativ økonomi, nej-tak!

Dansk Byggeri tager afstand fra den praksis, som Licitationen har afdækket om kommunalt salg af gamle vinduer

Alle er enige om, at genbrug er godt – vi skal blive bedre til bæredygtighed og cirkulær økonomi. Men ikke for enhver pris, siger Dansk Byggeri i en kommentar til artiklen i Licitationen den 24. maj, som tydeliggør en række udfordringer, herunder ikke mindst hvad kommunale skattekroner kan bruges til.

- Det skulle være så godt, men det er altså noget skidt, når Hjørring og Brønderslev kommuner i direkte konkurrence med vinduesproducenter sælger gamle vinduer som nye. Der er ingen tvivl om, at de gamle vinduer ikke lever op til energikravene i bygningsreglementet – de taber så at sige på teknisk knock-out, siger branchedirektør Jette Snoer, Danske Byggematerialer under Dansk Byggeri, og fortsætter:

- Med den produktudvikling der sker, kan det nemt betyde, at et vindue, der er fem år gammelt, ikke vil kunne leve op til bygningsreglementet for så vidt angår energimærkning. Det betyder, at anvendelsesmulighederne for genbrug af vinduer er yderst begrænsede.

Hjørring og Brønderslev kommuner står bag den handel med vinduer, som forsøger at give nyt liv til gamle vinduer i genbrugsbutikken AVV på den lokale genbrugsplads. Med den lille krølle, at det kommunale selskab ser stort på gældende regler for byggematerialer.

Der er ingen obligatorisk CE-mærkning, fordi vinduerne ikke er fremstillet og derfor heller ikke kan deklareres som produkter, der er lavet i overensstemmelse med en harmoniseret standard. Og Jette Snoer gør videre opmærksom på, at de gamle vinduer meget vel kan være forurenede med farlige stoffer såsom bly i malingen og pcb rester i fugerne. Det vil ikke forekomme i nye vinduer.

- Kommunerne sanktionerer med andre ord salg af vinduer, som på ingen måde giver tryghed for overholdelse af bygningsreglementets bestemmelser eller miljømæssige krav. Det bør i sig selv få lokale politikere til at løfte øjenbryn og overveje, hvad de politisk ligger navn til, siger Jette Snoer.

Mange kommuner forsøger at give deres bidrag til den cirkulære økonomi ved at etablere virksomheder, der handler med brugte byggematerialer. Men der er ikke lovhjemmel til erhvervsmæssig aktivitet i direkte konkurrence med private.

- Det er fx i strid med forbrugeraftalelovens § 17, når forbrugerne ikke bliver oplyst om, at købelovens mangelregler finder anvendelse. Og det er i strid med god markedsføringsskik, når det i forbindelse med salget oplyses ”På eget ansvar og uden garanti” eller lignende, når købelovens mangelregler faktisk er gældende. En lille vigtig detalje, som sætter en tyk streg under, at der først og fremmest er tale om kommunal amatørisme, som bør lukkes ned omgående, siger Jette Snoer.


Kontakt
Branchedirektør Jette Snoer, Danske Byggematerialer, telefon 40 10 07 66
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri, telefon 40 29 92 32